Mládežnický hokej

Měli jsme si to uhrát, mrzí Plodka. Kluci ale mají velký potenciál!

Liberec - Tygří dorost zůstal těsně před branami play-off a sezóna mu skončila dříve, než si celý tým přál. Liberec se s mladým kádrem přesto prezentoval zajímavým hokejem, řada hráčů udělala znatelný pokrok. Za sezónou se ohlíží hlavní trenér Milan Plodek.

Jaké byly hlavní příčiny těsného nepostupu do play-off?
Hodně utkání nám uteklo tím, že jsme neproměňovali šance. V nadstavbě to byly například zápasy ve Zlíně, kde jsme padli po nájezdech, nebo v Jihlavě, kde jsme během první třetiny spálili mraky příležitostí. Chleba se v neposlední řadě lámal v domácím duelu s Porubou, v němž jsme v závěru ztratili náskok 6:3 a prohráli 6:7. Hodně by nám z toho zápasu pomohl třeba i jen bod. Na kdyby se ale nehraje, měli jsme si to uhrát.

Mohly mít výsledkové výkyvy – třeba i včetně zmiňovaného kolapsu s Porubou – příčinu i v tom, že jste měli hodně mladý tým, který třeba ještě nebyl tak vyzrálý?
To si úplně nemyslím. Bavíme se už o závěru sezóny, rok jsme s hráči pracovali na všech aspektech. Spíš šlo o podcenění. Když jsme proti Porubě sedm minut před koncem zvýšili na 6:3, asi jsme si všichni, včetně mě, mysleli, že je po zápase. Nesváděl bych to na mladý tým. I když samozřejmě týmy z východu byly nabité tím starším ročníkem, což vedlo k tomu, že nás prostě přetlačily v předbrankových prostorech. Neměli jsme příliš hluboký kádr, a když do toho navíc přišly nějaké nemoci a zranění, bylo to těžší.

Zatímco v základní části jste se hodně potýkali s už zmiňovanou produktivitou, v nadstavbě se efektivita zlepšila. Zároveň jste si však v mnohých zápasech nepomohli vzadu, že?
Mohlo to mít spojitost, tým byl hodně útočně naladěný. Vlastně jsme neměli vyloženě defenzivního beka, možná jednoho. Pak jsme měli šest sedm obránců, kteří chtěli vyznávat ten modernější způsob hokeje, každý by chtěl být jako Cale Makar z NHL. Od toho se hra odvíjela a občas nám vznikala okénka vzadu. Soupeř je občas potrestal, ale myslím si, že takový hokej je pro vývoj hráčů správný.

Nadstavba gradovala posledním víkendem, kdy jste nejprve nastříleli 10 gólů Litvínovu, ale pak jste prohráli s předposledním Kladnem.
S Litvínovem to byl výborný zápas, možná jeden z nejlepších v sezóně, navíc na úzkém kluzišti. Kluci hráli to, co jsme si řekli, měli jsme velkou radost. Vůbec by nás nenapadlo, že druhý den můžeme prohrát na Kladně. Možná to bylo i tím, že jsme věděli, jak se vyvíjejí další zápasy, které nám do karet příliš nenahrávaly a tušili jsme, že ani výhra s Kladnem by nás už do play-off nedostala. To také mohlo hrát svoji roli, do toho se nám zranil klíčový obránce Lukáš Kachlíř. Ten zápas od nás celkově nebyl dobrý.

Navzdory trošku hořkému konci sezóny jste se často prezentovali velice zajímavým hokejem, zápasy se hrály nahoru-dolů.
Co sezóna hráčům dala ukáže až čas. Uvidíme, jak se kluci ročníku 2007 budou příští sezónu prosazovat v juniorce. Věřím ale, že se hodně posunuli mladší hráči – namátkou třeba útočníci Šimon Bělohorský a Dominik Krajdl, nebo obránci Jakub Vaněček s Lukášem Kachlířem. Výrazně jsme zapojili i hráče ročníku 2009, kteří by teď měli nabité zkušenosti zúročit v play-off devátých tříd a v další sezóně v dorostu. Bude se s nimi počítat a dostanou důležité role už jako prvoročáci. Jak říkáš, hokej jsme hráli velmi slušný. Trošku jsme se potýkali s nějakými vazbami uvnitř týmu, postupně si to sedalo.

Celá sezóna hodně stála na brankáři Sebastianu Charvátovi, který odchytal drtivou většinu minut. Jak se s rolí popasoval?
Rozhodně zaslouží pochvalu. Muselo to pro něj být těžké, v patnácti letech věděl, že je sezóna nastavená tak, že bude chytat všechno. Velká vytíženost ho posunula i do nároďáku, kde si zachytal proti Švédům. Myslím, že dorost z toho může příští rok těžit, Charvi bude zas mnohem zkušenější.

Myslíš si tedy, že příští sezónu může tygří dorost znovu atakovat nejvyšší příčky?
Kluci určitě mají velký potenciál. Uvidíme, jestli třeba někdo už zapadne do kádru juniorky, případně áčka. Nosný ročník 2008 je potřeba ještě nějak doplnit, ať je mezi hráči větší konkurence. Mladší se k nim přidají a uvidíme, jak se to sladí. Každopádně si myslím, že tým bude mít velkou kvalitu.

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner