Aktuální zprávy

Příběh nových lídrů: Mladí hráči přebírají klíčové role

Liberec – Uplynulá sezona ukázala jednu důležitou věc. Bílí Tygři mají ve svých řadách několik mladíků s velkým talentem, kteří jsou schopni převzít otěže a být lídry v době, kdy to tým nejvíc potřebuje. Když se tradičním tahounům nedaří, vezmou to na svá bedra. A spoléhat se na ně budou liberečtí hokejisté i v příští sezoně.

Už během základní části se totiž začali projevovat noví lídři týmu. Konkrétně je řeč Adamu Najmanovi a Oscaru Flynnovi, kteří ve své hokejové kariéře udělali razantní krok. Oba přitom spadají do kategorie U24, v níž oba jednoznačně ovládli produktivitu celé extraligy. Jaká tedy byla jejich sezóna z pohledu statistik?

  • Oba nasbírali shodně 38 bodů a ovládli týmovou produktivitu.
  • Oscar Flynn vstřelil 22 gólů a stal se nejlepším střelcem mužstva (5. místo v ELH).
  • Adam Najman byl s 29 asistencemi nejlepším libereckým nahrávačem (8. místo v ELH)

Cesta obou forvardů za jejich životními sezonami byla přitom odlišná. Adam Najman přišel pod Ještěd už v juniorce a své výkony v tygřím dresu konstantně zlepšuje už pět sezón. Oscar Flynn oproti tomu přišel do Liberce před tímto ročníkem poté, co se mu v porovnání s předchozími lety nepovedla minulá sezona. „Cítil jsem po ní, že to nebylo úplně ono. Patrik Augusta si mě sem přesto vytáhl, za což jsem mu nesmírně vděčný,“ komentuje svůj přestup na sever Čech rychlonohý útočník.

Trenér Patrik Augusta o mladých hráčích
Měl jsem to štěstí, že jsem s nimi strávil velký kus jejich cesty. Kluci na sobě pracují a dostali se tam, kam se dostali. Do budoucna jim přeju hlavně zdraví, aby se mohli posouvat dál.

Po základní části ovšem přišlo play-off, v němž už přece jen tolik nezáleží na celkových statistikách, nýbrž na jednotlivých okamžicích a jejich důležitosti. Mladí hráči ale i ve vyřazovacích bojích ukázali, že klíčové momenty zvládají a umí rozhodnout.

Předkolo s Plzní totiž dospělo až do prodloužení pátého duelu a o postupujícím tak měla rozhodnout jediná branka. A právě tu v nastaveném čase vstřelil Adam Najman, kterého shodou okolností poslal právě Oscar Flynn. Mimochodem, první jmenovaný si vítěznou branku připsal i před dvěma lety v rozhodující bitvě semifinále se Spartou.

Bojovníci

V souvislosti s play-off by byla chyba nezmínit i jednadvacetiletého útočníka Jakuba Rychlovského. Ten formu na klíčovou fázi sezóny načasoval dokonale a rovněž se blýskl v důležitých okamžicích. Právě on vsítil gól na 3:3 v rozhodujícím utkání s Plzní, načež vyrovnávací trefou v 56. minutě přispěl i k výhře v prvním čtvrtfinále s Hradcem Králové.

V obou sériích nakonec zaznamenal celkem čtyři branky a společně s Petrem Jelínkem byl nejlepším střelcem Tygrů ve vyřazovacích bojích. „Přes různé detaily se snažíme neustále posouvat dále. Sice se teď možná nedařilo starším hráčům, ale stejně jsme byli jako jeden tým. Všem jim musíme poděkovat, protože právě oni nás spoustu věcí naučili,“ svěřil se Rychlovský po skončení čtvrtfinále.

Michal Birner o mladých hráčích
Nastavili nějaký standard a ten teď budou muset udržet v dalších sezónách, což není vůbec jednoduché. Nicméně mají vše potřebné k tomu, aby se dál posouvali a extraliga nebyla jejich stropem.

Příkladnou bojovností poté týmu celou sezonu pomáhal Jan Šír, jenž stejně jako Rychlovský prošel libereckou mládeží. I on se postupně vypracoval v lídra mužstva, byť ne přímo z pohledu kanadského bodování. Jeho vůdčí schopnosti ostatně prokazovalo „A“ pro alternujícího kapitána, které na dresu v sezoně nosil.

Letos se tak opět ukázalo, že se Tygrům jejich práce s mládeži v uplynulých letech začíná vyplácet. Potvrdí mladí hráči svůj vzestup a udělají další krok za úspěšnou kariérou? Na to si budeme muset počkat do následujícího ročníku.


Jan Šír s „áčkem“ na dresu

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner