Rozhovory

S trenérem Fribourgu jsme pořád v kontaktu, říká Birner. Jaká byla cesta do Švýcarska?

Yverdon/Liberec – Již dnes v 19:30 zahájí Tygři turnaj La Coupe des Bains ve švýcarském Yverdonu, kde se postaví týmu HC Fribourg-Gottéron. Co od úvodního duelu očekává kapitán Michal Birner, který dres Fribourgu v minulosti oblékal?

V prvním zápase turnaje vás čeká Fribourg, kde jsi v minulosti působil. Jak se na to těšíš?
Určitě. Těším se, až se s těmi lidmi po dlouhé době uvidím. Nějakých šest sedm kluků z tehdejšího týmu tu pořád ještě hraje. Generální manažer, který mě tenkrát podepsal, teď dělá hlavního trenéra. Jsme spolu pořád v kontaktu a sem tam si i napíšeme. Můj kamarád Pavel Rosa mu navíc dělá asistenta.

Co od utkání očekáváš?
Fribourg patří mezi top švýcarská mužstva a má spoustu zkušených hráčů. Led je tu o něco širší než u nás, takže bude klíčové, kdo bude víc hrát s pukem a kontrolovat zápas. Takhle se tu ta liga hraje. Pro fanoušky a hráče jsou to většinou zábavná utkání, protože je to hodně o bruslení a útočení.

Jak tedy švýcarskému stylu čelit?
Musíme chytit hlavně začátek a nemít ze soupeře přehnaný respekt. Podle mě jsou švýcarské týmy na podobné úrovni jako ty extraligové, takže nevidím důvod, proč bychom měli být bojácní.

Pořád je to příprava, na druhou stranu duely s mezinárodními soupeři jsou vždy svým způsobem prestižní. S jakým nasazením do utkání půjdeš?
Teď už nemůžeme moc přemýšlet nad tím, že je to příprava. Jsme už celkem blízko začátku extraligy, zbývají nám čtyři přáteláky. Musíme do toho jít s tím, že chceme vyhrát, abychom načerpali vítěznou mentalitu.

Jakou jste měli cestu do Švýcarska? Prý vás ještě v Česku zastihla silná bouře.
Vyjížděli jsme večer a jeli přes noc, takže to celkem uteklo. Podle mě je to lepší, než cestovat přes den, protože člověk aspoň může naspat nějaké hodiny. Pro nás pro cestující to asi nebylo zas tak složité jako spíš pro pány řidiče, kteří se s tím počasím museli popasovat.


Za Fribourg hrál Michal Birner v letech 2016-2018; FOTO: sport.ch

Související

Naši partneři

Generální partner
Generální partner