Karta hráče

Tero Leinonen
brankář
Narozen9. 3. 1975
Výška182 cm
Váha87 kg
Hůllevá

Statistiky

Aktuální statistiky

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Posledních 5 zápasů

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Profil hráče

Gólman Tero Leinonen začínal s hokejem v rodném Mikkeli ve Finsku. V roce 1996/1997 vychytal druholigovému Diskos Jyväskylä postup do druhé nejvyšší soutěže a působil zde i v následující sezóně. Poté hrál za Haukat-KJT a Sport Vaasa ve stejné lize – tzv. 1. divizi.

Vstup mezi elitu udělal Leinonen v sezóně 2001/2002, kdy přestoupil do JYP Jyväskylä, hrajícího nejvyšší finskou soutěž. Po třech letech si vysloužil zahraniční angažmá a zamířil do Švédska.

Konkrétně působil rok v Mora IK a poté další dva ročníky v Lule HF (zde v sezóně 2005/2006 působil i pod trenérem Lenerem). Před sezónou 2007/2008 se vrátil domů do Finska, jeho novým zaměstnavatelem se stal Ilves Tampere. V Ilvesu nahradil mladého Raska, který jako velký finský talent zamířil do NHL.

V první sezóně působil na postu jedničky, ale během loňského léta musel o tuto pozici svést boj s Hannu Toivonenem vracejícím se z angažmá v NHL (Boston Bruins, St. Louis Blues). Boj Toivonenovi usnadnilo i to, že Leinonen byl začátkem sezóny zraněný. V letošní sezóně tak Leinonen nastoupil v šesti utkáních, měl průměr 2,75 branky na zápas a úspěšnost 92.05%.

Leinonen má za sebou i reprezentační zkušenost. V roce 2003 ho kouč Aravirta pozval k přípravným utkáním do Ruska a Lotyšska před MS ve Finsku. Tero se však nakonec do výběru pro šampionát nedostal, neboť tým doplnili hráči z NHL. V roce 2005 se pak Leinonen podíval poprvé do Liberce, kde si na turnaji Česká pojišťovna cup vyzkoušel v utkání s Ruskem tehdy zbrusu novou Tipsport arenu.

V uplynulé sezóně zamířil Tero Leinonen do Liberce, který hledal náhradu za nemocného Milana Hniličku. V 8 zápasech základní částí měl průměr 2,71 a procentuelní úspěšnost 91,23. V play-off měl pak ve 3 utkáních statistiky 2,70 a 91.67%.

Dotazník:

Přezdívka v kabině

Tady zatím žádná, ve Finsku Leiska.

Největší úspěch dosavadní kariéry/hokejový zážitek

První zápas v národním týmu proti Rusku, v Moskvě.

Oblíbené jídlo; česká či zahraniční kuchyně

Maso – steaky, finská jídla.

Oblíbená restaurace

Desperado.

Oblíbený film

Thrillery, na jména si nevzpomínám =)

Oblíbená hudba

Finský hard rock.

Další oblíbené sporty vedle hokeje

Fotbal, v televizi klasické lyžování.

Oblíbené auto, motorka

Moje auto – Volvo.

Dovolená snů

Na nějakém slunečném místě s manželkou. Hlavně, aby bylo teplo.

Koníčky, záliby

Rodina; pak také hokej, to je ale zároveň i má práce.


.

Fotogalerie

Naši partneři

Generální partner
Generální partner