Karta hráče

Jiří Moravec
obránce
Narozen13. 2. 1980
Výška180 cm
Váha86 kg
Hůllevá

Statistiky

Aktuální statistiky

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Posledních 5 zápasů

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Profil hráče

Liberecký odchovanec se narodil 13. 2. 1980 ve východočeském Nymburku, ovšem hned ve svém prvním roce života se spolu s rodiči stěhoval do Liberce za lepší nabídkou zaměstnání. Mezi příbuzenstvem již hrál hokej Jiřího starší bratr, a tak i on v pěti letech začal pod Ještědem navštěvovat přípravku pro nejmenší. Na počátku sportovní kariéry zvládal kromě hokeje navíc i fotbal, v šesti letech se však na radu otce už definitivně rozhodl pro rychlejší a tvrdší z obou populárních sportů.

V mládežnických kategoriích se Jiřímu dařilo, v juniorském věku si dokonce oblékl reprezentační dres týmu do 18 let. Účasti na MS se však nedočkal a i to byl možná jeden z důvodů, proč se jeho jméno neobjevilo v pozicích vstupního draftu NHL. Do zámoří se tedy nevydal, ovšem dveře se mu pootevřely do prvního mužstva Bílých Tygrů, kam se poprvé probojoval v devatenácti letech na začátku sezony 1999/2000

Sezonu za sezonou zvyšoval počty odehraných zápasů, až se nakonec stal neodlučitelnou součástí týmu. Pouze na dvě utkání vypomáhal sousedním Vlkům z Jablonce, jinak jeho kariéra byla vždy úzce spjata s libereckým klubem.

Přelomem nejen v hokejovém životě Jiřího Moravce se stal ročník 2001/2002. Bílí Tygři dovedli svou spanilou jízdu až do památného konce a po zisku prvoligového titulu uspěli i v baráži o postup do extraligy. Defenzivnímu obránci se navíc podařilo vstřelit svou první branku mezi dospělými a nezůstalo pouze u ní. V osmatřiceti utkáních se trefil ještě pětkrát, na čtyři branky pak dokázal přihrát. Ač se liberecký tým od vítězné baráže poměrně změnil, důrazný bek zůstal a pevně se usadil v extraligové sestavě.

Mezi základní pilíře obrany se Jiří Moravec včlenil v ročníku 2004/2005, tedy v sezoně, jež byla díky výluce severoamerické NHL obzvláště sledovaná a nabitá hvězdnými krajánky. Uspěl dokonce i přesto, že kvůli zranění přišel o konec ročníku a jeho vyvrcholení v podobě play-off. Od prvních duelů si udržoval vysokou výkonnost a plně se vyrovnal i borcům ze zámoří. Vynikající bilanci si vytvořil v +/- bodech, kde se 17 plusovými body obsadil celkově osmé místo mezi všemi hokejisty extraligy.

Touto statistikou se mohl chlubit i v následujících sezonách. Vždy patřil v tomto ohledu k nejlepším Tygrům, a to i přesto, že v oslabení byl jedním z nejvytěžovanějších beků. Po průlomovém roce si v mužstvu vytvořil neotřesitelnou pozici a na plné dva ročníky si rezervoval místo v elitní obranné dvojici. Ta se kromě něj sestávala ještě z jeho nerozlučného parťáka Valdemara Jiruše, se kterým celou svou seniorskou kariéru otevíral. Toto duo spolu vydrželo plných osm ročníku a rozpadlo se teprve před sezonou 2009/2010, kdy se Jiruš nadobro rozloučil s Bílými Tygry.

Předešlá nepovedená sezona se totiž stala pořádným důvodem ke změnám a ty se nevyhnuly ani libereckému patriotovi. Kromě uvedeného posezonního odchodu Jiruše se Moravec musel poprvé v životě smířit s působením v jiném celku. Šikovný obránce se totiž v závěru základní části přeměnil v článek velké výměny mezi Mladou Boleslaví, z níž putoval na sever Radim Vrbata, a Libercem, jenž do beznadějně posledního celku zaslal na hostování kromě Moravce ještě dalšího obránce Zíba a útočníka Klimentu.

Typicky defenzivní obránce, jehož hra je založena především na velmi dobrém bruslení, pomohl Středočechům kvalitními výkony k udržení nejvyšší soutěže, a i přestože o něj celek zajišťovaný známou automobilkou projevil zájem i před dalším ročníkem, Moravec se v rámci své smlouvy vrátil zpět k Bílým Tygrům.

Stabilně vydařenými vystoupeními v modrém či bílém dresu již zaujal i kouče národního týmu a trenér Hadamczik ho nominoval na švédský turnaj LG Hockey Games (2008). Jenomže potíže s ramenem ho nakonec oslabily do té míry, že o svou premiérovou šanci v reprezentačním dresu nešťastně přišel.

Sezónu 2009/10 začal Jirka tedy opět v tygřím dresu, ale s porovnání s těmi minulými roky, byla tahle z pohledu defenzivního obránce nejslabší. V bodování +/- se stal s 16 minusovými body pátým nejhorším hráčem extraligy. Tygrům přesto v závěru soutěže pomohl jistým výkonem až do předkola play-off, kde vyřadil v pěti zápasech České Budějovice a dokráčel s Libercem až do semifinále. „Moryk“ nasbíral za 41 zápasů 3 kanadské body (1+2), v play-off se ale bodově neprosadil.

Nevydařenou osobní sezónu hodil Jirka za hlavu a i pro další ročník s ním trenér Jiří Kalous počítal do obrany. V té nastoupil defenzivní obránce k devětačtyřiceti duelům, ve kterých si připsal sedm kanadských bodů a výrazně tak pomohl spolehlivým výkonem Bílým Tygrům ke druhému místu v základní části. V play-off pak se spoluhráči nestačil v sedmém zápase na Slavii a sezóna pro něho předčasně skončila. Vedení mu ale před vyřazovacími boji nabídlo novou dvouletou smlouvu a liberecký patriot tak zůstává v tygří smečce dál. Zajímavostí je, že v sezóně nastoupil k jednomu duelu za libereckou farmu z Benátek nad Jizerou a hned se gólově prosadil.

Obránce Jiří Moravec měl na začátku extraligového ročníku 2011/12 tu čest, si opět zahrát proti týmu z NHL. O jeho služby totiž poprosila liberecký management pražská Sparta, a tak si odchovanec Tygrů nastoupil na začátku října proti New Yorku Rangers. Stal se navíc jediným hráčem z extraligy, který dva roky po sobě mohl nastoupit proti zámořskému celku. Pak se ale musel soustředit především na své povinnosti pod Ještědem, ale vinou zranění a odehrál jen třiadvacet duelů, ve kterých si připsal tři asistence. Ve vyřazovacích bojích došel s modrobílými až do semifinále, kde spolu se spoluhráči nestačil na Pardubice. Mimo to také stihl tři duely na liberecké farmě, za kterou si připsal dva góly.

Aktualizace:
TP - 2009; PS - 2012


Dotazník:

Přezdívka v kabině

Moryk.

Největší úspěch dosavadní kariéry/hokejový zážitek

Postup do ELH s Libercem a záchrana extraligy v Boleslavi.

Sportovní vzor

Nemám.

Oblíbené jídlo; česká či zahraniční kuchyně

Bramborový salát a řízek.

Oblíbená restaurace

U Balcarů.

Oblíbený film

Fantomas!

Oblíbená hudba

Všechno.

Další oblíbené sporty vedle hokeje

Fotbal.

Oblíbené auto, motorka

Mazda.

Dovolená snů

U moře.

Koníčky, záliby

Přítelkyně, rodina, fena Depsinka, zahrádkaření, cestování, jídlo.


Fotogalerie

Naši partneři

Generální partner
Generální partner