Karta hráče

Ondřej Pavelec
brankář
Narozen31. 8. 1987
Výška-
Váha-
Hůllevá

Statistiky

Aktuální statistiky

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Posledních 5 zápasů

nenalezeny žádné aktuální statistiky

Profil hráče

Ondřej Pavelec se narodil 31. srpna 1987 v Kladně, kde také odstartoval svou hokejovou kariéru. Dlouhá léta se prokousával mládežnickými kategoriemi, než v osmnácti letech bodoval jako junior a ve Slaném si zahrál svůj první profesionální zápas. Skauty ze Severní Ameriky přesvědčil i na mezinárodní scéně, kde chytal za českou repre do 18 let, a tak se vydal za velkou louži.

V Quebec Major Junior Hockey League, kde ho čekala tradičně silná konkurence, si ho vybrali Cape Breton Screaming Eagles, v jejichž kádru měl nahradit Marca-André Fleuryho, což nebyl rozhodně jednoduchý úkol. Ještě před sezonou mu však sebevědomí dodal draft do NHL, kde si jej všimli Atlanta Thrashers a jako pátého brankáře ho draftovali ve druhém kole.

Na Cape Bretonu dělal „Pavs“ nejprve jedničku, ve druhém roce však o mnoho zápasů přišel kvůli zranění. V obou letech ovšem získal ocenění, v prvním roce se stal nejlepším nováčkem ligy i statisticky nejúspěšnějším gólmanem, tím byl pak i v ročníku druhém. A tak si zachytal za český národní tým do dvaceti let v Britské Kolumbii, kde ale čeští hokejisté na medaili nedosáhli.

Bylo jasné, že vstoupí mezi profesionály a první rok prožije na farmě Thrashers v Chicagu, kde se, podobně jako na Cape Bretonu, před ním vystřídalo pár skvělých brankářů. Nyní měl být náhradou za Kariho Lehtonena a dopadlo to lépe než dobře. Přímo fantastické výkony předváděl Ondřej především v play-off a týmu Wolves vychytal farmářský titul. Shodou okolností stejnou trofej, tedy Calder Cup, vyhrál o rok později jiný český brankář, Michal Neuvirth.

Po vítězství AHL ho čekala další sezona v nižší lize, alespoň ale zvedl svůj počet utkání v dresu Thrashers ze sedmi na devatenáct. V ročníku 2009/10 bylo ale všechno jinak. Nejenže pomalu přebral post jedničky v Atlantě od Švéda Johana Hedberga, také byl náhradníkem Tomáše Vokouna na Olympiádě ve Vancouveru a z MS v Německu si odnesl domů zlato.

Začátek do předloňského roku Pavelcovi nevyšel zrovna podle představ. Hned v prvním utkání, proti Washington Capitals, ztratil z ničeho nic vědomí a musel být odvezen do nemocnice. Podle všeho za to mohla neurokardiogenická nevolnost, která vyústila v jeho pád na led a ten zase brankářovi přivodil otřes mozku. Po třech dnech byl z nemocnice propuštěn a jako jednička Atlanty odehrál svou zatím nejlepší sezonu v kariéře.

Po sezoně neváhal a zamířil reprezentovat české barvy do Bratislavy, kam byl nominován jako jednička českého národního týmu. Čechům pomohl k bronzu a když si poté užíval letní přestávky, musel se přestěhovat z Atlanty, jejíž podnebí bývá mírné, na sever do Winnipegu, kde jsou zimy doslova mrazivé. Thrashers totiž zakoupila skupina podnikatelů ze sedmého největšího města Kanady.

Tam se stal Pavelec okamžitě miláčkem publika, ačkoli jeho výkony nebyly tak oslnivé, jako v Atlantě. Mnozí si jej váží také díky jeho nízkému věku, který napovídá, že má ta nejlepší léta ještě před sebou. Letos ale postihla zámořskou NHL stávka, a tak musel talentovaný gólman zamířit domů. Jeho rodné Kladno si nepřálo utrácet moc za pojistky hráčů ze zámoří, s Třincem se nakonec nedohodl, a tak zamířil na sever Čech.

Fotogalerie

Naši partneři

Generální partner
Generální partner